Vi fikk noen raske tanker fra noen som tenker mye på byggenæringen: seniorøkonom Kjell Senneset og senior makroanalytiker David Lund.
Hvilke drivere for byggenæringen følger du ekstra mye med på om dagen?
– Nedgangen i salg av nyboliger har vært overraskende høy – gått ned mer enn vi trodde. Nyboligmarkedet er hardt rammet av smitteverntiltak, og kan føre til såpass kraftig nedgang i bygging av nyboliger at det blir kamp om boligene. Når smitteverntiltakene oppheves og økonomien er i gjenge igjen vil det være mangel på nyboliger. Dermed øker nyboligene i pris, og mange rømmer over til bruktboligmarkedet. Når dette [korona] normaliserer seg blir det også for få bruktboliger, altså bidrar dette til generell prisvekst. Private næringsbygg er også utsatt, svarer Kjell Senneset, seniorøkonom i Prognosesenteret.
Hvordan påvirkes byggenæringen av den svake kronekursen?
– Den svake kronekursen skaper store ringvirkninger for hele verdikjeden i BAE-næringen, og i siste ledd gir dette økte byggekostnader for byggherre. Men det er en utbredt oppfatning at utenlandske produsenter allerede selger dyrere til Norge enn til andre land. Dermed vil kanskje ikke prisene gå opp så mye. Om etterspørselen svekkes kan det også tenkes at en mindre andel av kostnadsøkningen enn normalt vil slå ut i prisene, og vil heller tære på marginene. Fasiten får vi se over det kommende året, da det kan ta tid for prisene å tilpasse seg – krona kan jo finne på å styrke seg igjen også, svarer David Lund, senior makroanalytiker i Prognosesenteret.