125
SWITCH SECTION

Boligprisene fortsetter å flate ut

Oslo har svakest prisutvikling av de store byen

Av Nejra Macic, Prognosesenteret AS

Adrian Ekelund

Agnete Hexeberg Hovden

Andreas Brand

Bibbi Malterud

Bjørn

Bjornerik

Bjørn-Erik Øye

BjornH

Carl Christian Mathiesen

David Lund

Erik H

Eva Leszczynski

Heidi Bjørneng

Henriette Tomassen

Ingrid Mjøs

Janne Clausen

Joakim Amundsen

Kåre Elnan

Karl Erik Thorjussen

Kjell Senneset

Nejra Macic

Ola Noss

Øystein Krogsrund

Prognosesenteret

Sara Midtgaard

Sverre Bech-Sørensen

Veronica Strøm

Prognosesenteret

3. november 2021
Av Nejra Macic

Ingrid Mjøs

Prognosesenteret

3. november 2021
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20211103114609809.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20211103114609809.jpg?maxwidth=900
0

Boligprisstatistikken til Eiendom Norge, FINN og Eiendomsverdi AS viser at boligprisene nasjonalt falt med 0,4 % i oktober, mens det sesongjustert var en svak økning på 0,2 %. Prisene er 7 % høyere enn i oktober i fjor. Prisene i hovedstaden hadde en litt sterkere nedgang nominelt i oktober (- 0,6 %), og sesongjustert var det også en marginal nedgang (-0,1 %). Boligprisene i Oslo er 5,5 % høyere enn i oktober i fjor.

Det var ingen store overraskelser i statistikken som ble publisert i dag. Den moderate utviklingen i boligmarkedet fortsetter. Vi ser at den ene renteøkningen som har vært har hatt en litt avkjølende effekt nå de siste månedene, men det er forventningene om flere renteøkninger de kommende årene som trolig vil bidra til en mer langsiktig moderat utvikling det neste året eller to.

Vi vet også fra egne spørreundersøkelser at mange fremskyndet boligkjøp- og salg under pandemien, en femtedel svarer i tjenesten Future Living at de valgte å gjøre det på grunn av pandemien. Vi spurte ikke om hvorfor, men en hypotese er jo at de fleste hadde mer tid til å styre med boligbytte under nedstengingen, og det sterke rentekuttet i fjor har nok ført til at flere har kjøpt seg oppover i markedet tidligere enn de ellers ville gjort. Dette kan indikere at mye av aktiviteten er unnagjort, og at antall omsetninger kanskje skal litt nedover fremover. Markedet ser uansett ut til å være i mye bedre balanse nå enn i fjor og tidlig i 2021.

På landsbasis var det 10 773 boliger tilgjengelig for salg, altså usolgte, i oktober. Dette er 15 % færre enn samme måned i fjor. Mens i Oslo ser vi at det var 1571 boliger tilgjengelig for salg i oktober, som er 12 % flere enn samme måned i fjor. Boligprisene i Oslo er 5,5 % høyere enn samme måned i fjor, og vår prognose fra desember 2020 da vi ventet 5 % prisvekst i Oslo i desember 2021 mot desember 2020 er fortsatt veldig realistisk.

En av hovedårsakene til at boligprisene i Oslo har utviklet seg svakere hittil i år enn i resten av landet er rett og slett den eksplosive prisveksten hovedstaden hadde i fjor. I våre spørreundersøkelser svarer mange av de som planlegger å flytte ut av Oslo at årsakene er at de ikke finner boligtypene de ønsker og at prisnivået er for høyt for dem. Vi tror dermed fortsatt at nettoutflyttingen fra Oslo i stor grad er demografidrevet og ikke pandemidrevet. Det er mange barnefamilier på boligjakt i hovedstaden, og altfor få familieboliger tilgjengelig for dem i byen. Heldigvis må de ikke langt ut fra Oslo før de finner et større utvalg og mer oppnåelige priser.

Vi tror årets to siste måneder vil vise en svak nedgang i boligprisene, før de spretter litt opp igjen i januar. På lengre sikt, venter vi at de neste par årene vil gi oss en reprise av den moderate utviklingen vi observerte i 2018-2019. Våre egne beregninger av nordmenns boligkjøpskapasitet viser at det fortsatt er mange husholdninger som har mye mer å gå på, og det er lite som indikerer at de kommende renteøkningene vil føre til et sterkt boligprisfall. En relativt flat prisutvikling er i sikte. Var det ikke det alle ønsket seg?

3134
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170901050109146.png #FFFFFF
Les også