Boligprisene falt marginalt fra mai til juni, men justert for sesongeffekter steg prisene med 0,6 prosent. Det har vært en stabil svak vekst i boligprisene det siste året.
Denne stabile svake veksten har kommet i en periode med en sterk vekst i lageret av usolgte boliger. Diagrammet nedenfor viser at når antall boliger til salgs øker, blir prisutviklingen vanligvis svakere. Antall boliger til salgs var på et bunnivå tidlig i 2017. Da var også boligprisene på en topp. Før begge deler snudde i løpet av 2017. Siden har antall boliger til salgs fortsatt å øke, mens boligprisveksten har gått litt opp igjen.
Line chart with 2 lines.
View as data table.
Chart graphic.
End of interactive chart
Utviklingen overrasker sjeføkonom Nejra Macic:
- I juni var det ni prosent flere boliger tilgjengelige for salg enn på samme tid i 2018. Med dette i bakhodet er det noe overraskende at prisutviklingen har vært såpass stabil. Det betyr at etterspørselen har økt betydelig i en periode der vi har fått tre renteøkninger. Renteøkninger har historisk vært veldig utslagsgivende for boligprisutviklingen.
Macic tror at effekten fra rentehoppene kommer først nå.
- Vår forklaring er at renteøkningene først begynner å materialisere seg i økte utgifter nå. Vi tror det vil føre til at etterspørselen etter boliger svekkes fremover. Gjeldsregisteret ventes også å føre til lavere gjeldsvekst og dermed svakere boligpriser. Vi fastholder prognosen vår med en forventning om negativ 12-månedersvekst i desember.
