SWITCH SECTION

Det ble solgt 16,8 % flere boliger i september i år enn i fjor

Sjeføkonom Nejra Macic ga oss interessante svar om de høye boligprisene og antallet boliger som selges om dagen.

For Prognosesenteret

Agnete Hexeberg Hovden

Andreas Brand

Bibbi Malterud

Bjørn

Bjornerik

Bjørn-Erik Øye

BjornH

David Lund

Erik H

Eva Leszczynski

Heidi Bjørneng

Henriette Tomassen

Ingrid Mjøs

Janne Clausen

Joakim Amundsen

Kåre Elnan

Kjell Senneset

Nejra Macic

Ola Noss

Øystein Krogsrund

Prognosesenteret

Sverre Bech-Sørensen

Veronica Strøm

Prognosesenteret

5. oktober 2020
For Prognosesenteret

Agnete Hexeberg Hovden

Andreas Brand

Bibbi Malterud

Bjørn

Bjornerik

Bjørn-Erik Øye

BjornH

David Lund

Erik H

Eva Leszczynski

Heidi Bjørneng

Henriette Tomassen

Ingrid Mjøs

Janne Clausen

Joakim Amundsen

Kåre Elnan

Kjell Senneset

Nejra Macic

Ola Noss

Øystein Krogsrund

Prognosesenteret

Sverre Bech-Sørensen

Veronica Strøm

Prognosesenteret

5. oktober 2020
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20201005125013076.png?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20201005124952669.png?maxwidth=2000
Boligpriser september 2020.png Boligpriser september 2020.png
0

I september steg boligprisene med 0,4 %. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 1,3 %. Nå er boligprisene 5,8 % høyere enn for ett år siden.

Selv om boligprisene stadig stiger, selges det et rekordhøyt antall bruktboliger. Dette skyldes nok at mange vil bruke penger på bolig og at en del fremskynder planlagte boligkjøp, da vi tilbringer mye tid hjemme for tiden og det er begrenset med andre ting å bruke penger på. Det ser også ut til at koronatiltakene vil vare lenge.

Det ble solgt 11 133 boliger i Norge i september – 16,8 % flere enn september i fjor. Frem til nå er det solgt 77 390 boliger i Norge i år – 5 % flere enn på samme tid i fjor.

Utviklingen i bruktboligmarkedet påvirker nyboligmarkedet, noe som trengs – særlig på Østlandet. Mer boliginvesteringer og boligbygging vil være positivt for boligmarkedet og norsk økonomi.

I september tok det i gjennomsnitt 48 dager å selge en bolig. Oslo hadde korteste salgstid med 23 dager. Motsatt tok det 70 dager i Kristiansand og Stavanger med omegn. Salgstiden er stabil, noe som vitner om et sunt boligmarked.

1110
b-0TrueFalse

Hva tenker du om prisveksten i september?

   –   Dette er den sterkeste prisveksten i en septembermåned siden 2006, nominelt. Det er ganske sterke tall, og kanskje litt overraskende. Man hadde forventet at det kanskje skulle roe seg litt ned og at renteeffekten har begynt å bli tatt ut, sier Nejra Macic, sjeføkonom.

   –   Det har ikke vært noen endringer i de viktigste driverne for boligprisutviklingen. Den positive effekten som hovedsakelig kommer fra lavere rente tyder på at renteeffekten ikke er tatt ut, legger hun til.


540
true
b-0TrueFalse
0

Tror du veksten vil fortsette ut året?

    –   Vi venter at prisveksten skal flate ut og at den begynner å falle som det vanligvis gjør i årets siste kvartal, svarer sjeføkonomen.

Er du overrasket?

   –   Det som er overraskende er nivået i antallet omsatte boliger, som er 17 % høyere enn i fjor. Tilgjengelige boliger for salg er ned 24 % fra samme måned i fjor. Det forteller om en tilbudsside som er litt laber. For Oslo har omsetningen steget med 17 % i år, mens tilgjengelig for salg er 27 % ned. Det viser at tilbudssiden i Oslo er begrenset, og det er en trend vi tror kommer til å fortsette de neste to årene, avslutter Nejra Macic.

Avkastning

Gjennomsnittlig årlig avkastning var 3,4 % for de som solgte bolig i september. For dem som solgte i september i fjor var tilsvarende 3,7 %.

Definisjon på avkastning: For å gi et eksempel: kjøpte du en bolig for 2 millioner, og hadde 100 000 kroner i totale transaksjonskostnader, og solgte den for 3 millioner 5 år senere, vil regnestykket være: 3 - 2,1 = 0,9 millioner kroner i gevinst eller 43 % gevinst. Fordelt på 5 år blir «avkastningen» 9 % årlig.

1132
b-0TrueFalse
left -1 b-0TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170901050109146.png #FFFFFF