Er nordmenn modne for co-living?

Ny kvartalsrapport om boform i Future Living partnerskapet

Av Prognosesenteret

Agnete Hexeberg Hovden

Prognosesenteret

30. mars 2020
Av Prognosesenteret

Agnete Hexeberg Hovden

Prognosesenteret

30. mars 2020
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200330132405979.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200330132405979.jpg?maxwidth=2000
0

Hvordan stiller man seg til å dele rom og fasiliteter med andre i Norge?

Dette har vi forsøkt å få svar på i den siste Future Living rapporten. Temaet som sådan er like interessant som utfordrende. Interessant fordi at dette er noe relativt nytt, men noe som blir mer og mer vanlig i andre land, og utfordrende fordi at kunnskapen blant befolkningen er relativt begrenset.

Undersøkelsen ble gjennomført i februar blant befolkningen i de 4 største bykommunnene i Norge med en tilnærmet lik aldersfordeling. Årsaken til at vi valgte dette utvalget er at vi antar at det er byområdene som først er modne for denne type bokonsepter.

Co-living er et begrep som begynner og bre om seg i andre land. I Norge er det fremdeles lav kjennskap til begrepet Co-living og også lav kjennskap til delte bokonsepter generelt. Kjennskapen er imidlertid noe høyere blant de yngste.

Når det gjelder holdninger til å dele rom og fasiliteter med andre ser vi at det er flere som er spontant negative enn positive, men holdningene varierer mellom ulike grupper. En interessant gruppe er unge enslige som er spontant positive til å dele. En annen interessant gruppe er godt voksne enslige.

Motivasjonen for å velge å bo på denne måten skiller seg noe mellom disse gruppene der de unge virker mer drevet av økonomiske fordeler mens de eldre er mer opptatt av felleskap, trygghet og å få hjelp til ulike tjenester. De unge og da spesielt de unge enslige foretrekker mest mulig privat areal om bokostnadene er like mens en høyere andel blant de godt voksne kan tenke seg å dele areal med andre for å få tilgang til areal de ellers ikke ville hatt råd til.

Når det gjelder hvilke typer naboer man foretrekker skiller resultatet seg. Flertallet av de unge, og da spesielt de unge enslige, foretrekker naboer i samme livssituasjon som en selv mens de godt voksne ikke er like opptatt av dette.

Hva er potensialet til slike boligkonsepter?

De unge enslige er kanskje den gruppen som er mest interessant og mottagelig for denne type bokonsepter men også de godt voksne enslige. Dersom vi ser på geografiske områder, er Oslo interessant fra flere synsvinkler. Sammenlignet med øvrige områder har hovedstaden en noe høyere andel unge enslige (17%). I tillegg finnes det i underkant av 35 000 godt voksne enslige. Boligprisene er også de høyeste i landet. Det er derfor rimelig å anta at vi finner det største potensialet i Oslo når det gjelder denne typer bokonsepter. 

Vil du vite mer om Future Living partnerskaper, ta kontakt med Andreas Brand (ab@prognosesenteret.no eller 980 73 287) eller les mer her :

https://player.vimeo.com/video/386425958


2679
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20241002103841076.png #FFFFFF
Les også