Synes du media gir oss riktig bilde av arbeidsledigheten?
– Media er for tiden full av dystre meldinger om den voldsomme økningen i arbeidsledigheten, og viser til at ledigheten er høyere enn noen gang siden
2. verdenskrig. Høyere enn i kriseårene 1988–1992, mye høyere enn under finanskrisen for 10–12 år siden og mye høyere enn under oljekrisen nylig. Det de «glemmer» å skrive, er at dette vi ser nå er en helt annen type ledighet enn det som følger av dårlige tider, svarer Kjell Senneset, seniorøkonom i Prognosesenteret.
Hva er det som er så annerledes nå?
– Arbeidsledigheten nå er jo administrert av myndighetene, det er ikke lave oljepriser eller kollaps i banksystemene som er årsaken. Ledigheten som blir administrert opp, kan også bli administrert ned – og det blir den nok, før eller siden. Dette burde mediene også fortelle folk, istedenfor å prøve å skremme vettet av oss. Men da blir det selvsagt også mindre krutt i overskriftene, svarer seniorøkonomen.
Hva kan myndighetene gjøre?
– En nødvendig betingelse for at norsk økonomi og norske familier kommer ut av dette uten varige mén, er at myndighetene setter alle kluter til for å sørge for at bedrifter og arbeidsplasser klarer seg gjennom koronakrisen uten å forsvinne. Heldigvis, dette jobbes det knallhardt med, og det klart mest sannsynlige scenariet er at dette kommer til å gå bra, svarer Senneset.
Hva om situasjonen varer lenge?
– Det er grenser for hvor lenge en kan stenge ned store deler av næringslivet før det går galt. Forhåpentligvis vil myndighetene merke det når det begynner å nærme seg uopprettelige skader, og lette på tiltakene. Hvis Norge da fortsatt er på stigende smitteintensitet, kan det bli ugreit. Da kan administrert ledighet gå over i noe som ikke lenger kan reverseres fullt ut. Det er også fare for at verdensøkonomien får en så langvarig nedtur at norske bedrifter som lever av å selge varer til utlandet, eller selge innenlandske tjenester til utenlandske turister, blir langvarig skadelidende. Alt dette er innenfor mulighetsområdet, men heldigvis ikke den mest sannsynlige utviklingen, avslutter Kjell Senneset.
