115
share image SWITCH SECTION
arrow icon
arrow icon
arrow icon
arrow icon

Lavere vekst i byggekostnadene i 3. kvartal

Vekst i materialkostnader bremser ned for både bygg og anlegg.

Av Martin Armand Tavanger, Prognosesenteret AS caret down icon caret down icon

Adrian Ekelund

Agnete Hexeberg Hovden

Andreas Brand

Betina Stefansen

Bibbi Malterud

Bjørn

Bjornerik

Bjørn-Erik Øye

BjornH

Carl Christian Mathiesen

Christian Mjønes

David Lund

Erik H

Eva Leszczynski

Heidi Bjørneng

Ingrid Mjøs

Ingrid Testkonto

Ingrid Engesæter

Janne Clausen

Joakim Amundsen

Kåre Elnan

Karl Erik Thorjussen

Kjell Senneset

Marte Herje Strømme

Martin Armand Tavanger

Nejra Macic

Ola Noss

Øystein Krogsrund

Peder Bjørnseth Hansen

Prognosesenteret

Sonja Huang

Sverre Bech-Sørensen

Prognosesenteret

13. desember 2024
arrow icon
arrow icon
Av Martin Armand Tavanger caret down icon caret down icon

Ingrid Mjøs

Prognosesenteret

13. desember 2024
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20241213131940277.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20241213131928219.jpeg
keyboard left icon
keyboard right icon
0

BKI Boligblokk steg med 0,4 prosent i 3. kvartal fra kvartalet før, mens indeksen for enebolig i tre økte med 0,5 prosent. Blant fagene i boligblokkindeksen var det elektrikerarbeid som bidro mest til kostnadsveksten i 3. kvartal. Samme delindeks har også steget mest det siste året, med 4,6 prosent pr. oktober. Totalindeksen for veganlegg økte med 0,2 prosent i tredje kvartal. Materialkostnadene i veganlegg steg med 0,5 prosent, mens maskinkostnadene var nesten uendret fra kvartalet før. Sammenligner vi 3. kvartal i år med samme kvartal i fjor, var veksten i BKI for boliger 4 prosent, der eneboliger av tre hadde sterkere vekst enn boligblokk. Til sammenligning steg konsumprisindeksen med 2,6 prosent i samme periode. Veksten i indeksen for veganlegg det siste året var mer moderat og lik konsumprisveksten.

Materialkostnader påvirker ulikt

SSBs materialkostnadsindekser for eneboliger og boligblokk økte hhv. med 0,3 prosent og 0,9 prosent i 3. kvartal 2024 fra kvartalet før. Delindeksen for materialer til elektriker- og grunnarbeider i BKI boligblokk hadde sterkest vekst i 3. kvartal. For veganlegg var oppgangen i materialindeksen drevet av delindeksen for fjelltunnel, som steg kraftig med 4,1 prosent. Delindeksen for vei i dagen falt med 0,6 prosent, mens delindeksen for betongbru var omtrent uendret fra kvartalet før.

Prisindeksene for konstruksjons- og armeringsstål i BKI utviklet seg ulikt i 3. kvartal. Den første falt med 2,3 prosent, mens den andre steg med 3,6 prosent, fra kvartalet før. Prisene på konstruksjonsstål er likevel fortsatt noe høyere enn for armeringsstål relativt til perioden før pandemien. Den europeiske stålforeningen, Eurofer, spår i sin rapport for Europa en liten nedgang i stålforbruk i år før det tar seg opp med 1,3 prosent i 2025. Vedvarende høye produksjonskostnader, økte kjøp av utslippskvoter, samt investeringer i mer miljøvennlig produksjon, f.eks. karbonfangst, gjør at prisene på stål trolig vil øke relativt til varer med lavere karbonavtrykk.  

Prisindeksen for betongelementer har nå ligget nesten flatt i 1 ½ år, mens prisene på fabrikkbetong har fortsatt å stige. Prisene på fabrikkbetong steg med 0,8 prosent i 3. kvartal fra kvartalet før, mens firekvartalersveksten var på 7,7 prosent. Prisen på sement har nesten ikke endret seg siden vinteren 2023, og dette innebærer at ulik prisutvikling mellom elementer og plasstøpt betong skyldes både stålinnholdet i elementene samt ulik kostnadssammensetning og bearbeidingsverdi. Produktivitetsutvikling og konkurranseforhold kan også spille inn. Økt bruk av lavkarbonbetong over tid vil gi sterkere vekst i kostnadene til betong i byggeprosjekter utover det SSBs materialindeks viser.

Trelastprisene i Norge gjorde et hopp i april etter å ha ligget omtrent flatt siden våren 2023. Tømmerprisene har også steget betydelig siden i fjor sommer og i tillegg var tømmeravvirkningen hittil i år høyere enn i tilsvarende periode i fjor. Økte eksportpriser og -volumer har tilsynelatende veid opp for svak etterspørsel innenlands, og trelastprisene i Norge har nå stabilisert seg på et nivå som er 60 prosent høyere enn før pandemien.

Lavere press i arbeidsmarkedet og mer stabile kostnader

Presset i arbeidsmarkedet for bygg har avtatt, men det er antakelig betydelige forskjeller i tilgangen på arbeidskraft for byggentreprenører og anleggsentreprenører. Arbeidskraftkostnadene i BKI for boliger steg med 1,1 prosent i 3. kvartal, og var 3,6 prosent høyere enn i samme kvartal året før Arbeidskraftindeksen for veganlegg steg derimot med hele 4,2 prosent i samme periode. Fortsatt svak etterspørsel etter arbeidskraft, og svakere lønnsevne blant foretak i byggenæringen enn i andre næringer, gjør at vi venter noe lavere vekst i arbeidskraftkostnadene i BKI boliger enn den gjennomsnittlige årslønnsveksten i år og neste år. Dette har vært tilfellet også i de foregående årene.

Prognosesenteret har akkurat publisert detaljerte nye prognoser for byggekostnadene for våre kunder. Disse prognosene forutsetter at veksten i materialkostnadene til bygg avtar de nærmeste årene, men vi venter ikke lenger nedgang i materialkostnadene. Om kronekursen styrker seg kan vi likevel få en nedgang i prisene på importert vareinnsats. En mer normal vekst i byggekostnadene gir i hvert fall økt forutsigbarhet for kalkyler og investeringsbeslutninger.

4392
Falseb-0
center 0 Falseb-0
left -1 Falseb-0
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20241002103841076.png #FFFFFF
Les også