SSBs byggekostnadsindekser for boligblokk og enebolig i tre var omtrent uendret fra november til desember i fjor. Det var tilnærmet nullvekst i materialkostnadsindeksen mot slutten av året, men for året sett under ett har prisene på vareinnsats til bygg steget relativt mye. Lønnsoppgjøret i fjor ga en ramme på 5,2 prosent, men arbeidskraftkostnadene i byggekostnadsindeksen for boliger steg med bare 3,6 prosent i fjor.
Materialkostnader steg mest for elektrikerarbeid
Materialkostnadsindeksen for eneboliger var 5,2 prosent høyere i desember 2024 enn i samme måned i 2023, mens for boligblokk var veksten 4,4 prosent. Materialkostnadsveksten var imidlertid nokså stabil i fjor, med unntak av et hopp i trelastprisene i mars/april og sterk vekst i prisene på elektromateriell i andre halvår. Materialindeksen for elektrikerarbeider er nå opp 8,1 prosent det siste året. Tolvmånedersveksten på varekurvene til Grunnarbeid, Tømring og snekring og Maling, gulvlegging og tapetsering var derimot på rundt 3 prosent i desember, på linje med kjerneinflasjonen.
Byggekostnadsutviklingen for 2024 sett under ett var normal, men kostnadsnivået er fortsatt langt over det som var normalt før pandemien i realpriser. Konsumprisindeksen har nå økt med 22 prosent siden 2019, mens inputprisene for SSBs eksempelbygg enebolig i tre har økt med 37 prosent. Boligblokk ligger nærmere tidligere realprisnivåer, med en økning på 27 prosent.
Store prisforskjeller mellom ulike byggematerialer
SSB publiserer prisindekser for konstruksjonsmaterialene betong, betongelement, armeringsstål, konstruksjonsstål og trelast. Prisene på konstruksjons- og armeringsstål gikk i ulik retning gjennom 2024, og var hhv. 2,9 prosent lavere og 8,1 prosent høyere i desember enn for ett år tilbake. Ser vi på utviklingen over en litt lengre periode, har de to indeksene imidlertid steget omtrent like mye, hhv. 34 prosent og 32 prosent siden 2019. Indeksen for trelast steg videre med 2,5 prosent gjennom 4. kvartal i fjor, etter en betydelig prisjustering i mars/april. Økte tømmerpriser bidro til veksten i 2024. Trelastprisene er nå 10,7 prosent høyere enn for et år tilbake, og 66 prosent over 2019-nivået, slik SSB måler det. Prisene på fabrikkbetong og betongelementer har steget med hhv. 5,8 og 1,2 prosent de foregående 12 månedene, og høyere prisvekst for fabrikkbetong enn for betongelement har vært en tendens over flere år.
Prisen på nordsjøolje har fluktuert i intervallet 70-80 USD pr. fat de siste månedene. Utsikter til økt amerikansk oljeproduksjon utgjør en nedsiderisiko på lang sikt, men på kort sikt kan skjerpede sanksjoner mot den russiske skyggeflåten dempe tilbudet. Energiprisene i Europa påvirkes også av at leveranser av russisk gass til Sentral-Europa via ledninger gjennom Ukraina stoppet opp ved årsskiftet. Gasslagrene i Europa er lavere enn i fjor på samme tid, samtidig som det er spådd noe kaldere vær i februar. På kort sikt kan derfor energiprisene øke. Høye priser på naturgass påvirker også prisene på sprengstoff i veganleggsindeksen. Etterspørselen påvirkes av krigen i Ukraina samtidig som tilbudet begrenses av sanksjonene mot Russland, som produserer mye av verdens ammoniumnitrat.
Stabil kronekurs og usikkerhet rundt handelspolitikk
Kronekursen vil mest sannsynlig ikke styrke seg nevneverdig før veksten i verdensøkonomien tar seg opp og etterspørselen etter små valutaer som den norske normaliserer seg. Dollaren har styrket seg de siste månedene, men krona har stort sett holdt stand mot andre valutaer. Handelskrigen som trappes opp av USA i disse dager kan løfte prisnivåene, men det er ennå uklart hvordan Norge rammes og hvilke mottiltak som eventuelt innføres. Importen av byggevarer fra USA utgjør uansett en liten andel av forbruket i Norge. Lavere sjøfraktpriser fra Asia, grunnet roligere forhold i Rødehavet, kan, på den andre siden, bidra til å dempe importprisene. Byggeaktiviteten ligger fortsatt ved lave nivåer i mange europeiske land, men ventes å ta seg opp fremover grunnet flere rentekutt. Det blir imidlertid neppe mangel på byggevarer igjen, som under pandemien.
Byggekostnadene ventes å stige videre
Arbeidskraftkostnadene i BKI har økt med 3,6 prosent det siste året. Antall helt ledige i bygg og anlegg registrert hos NAV falt litt mot slutten av fjoråret. Samtidig rapporterer arbeidsgiverne om lite knapphet på arbeidskraft. Arbeidsmarkedet virker sånn sett å være i brukbar balanse. Konkurstallene innen bygg og anlegg i 4. kvartal var noe lavere enn i 3. kvartal, men det var fortsatt flere store foretak i konkursene enn i en normalsituasjon. Vi tror dette fortsetter i første halvdel av 2025. Arbeidsledigheten innen bygg og anlegg kan dermed fortsette å stige litt, men fremdeles være ved et lavt nivå. SSB venter en årslønnsvekst på 4,3 prosent for økonomien sett under ett, men arbeidskraftkostnadene i BKI for boliger vil trolig stige litt saktere enn dette.
Vi venter at byggekostnadene vil øke i jevn takt fremover, men kan ikke utelukke at prisene på enkelte varer/varegrupper endrer seg brått som følge av handelskrigen eller om sikkerhetssituasjonen i Europa endrer seg.