Boligprisene er ikke det som opptar folk flest mest om dagen, men vi ønsker likevel å dele noen tall og refleksjoner i et kort innlegg. Boligprisstatistikken, utarbeidet av Eiendom Norge, FINN og Eiendomsverdi AS, for februar er i dag publisert. Boligprisene steg med 1,5 % i februar sammenlignet med måneden før, og korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,7 %. Det betyr at prisene i februar var 6,3 % høyere enn i februar 2021. Januar og februar har samlet sett gitt en kruttsterk prisstart på boligåret.
Selv om februar også fortsetter med sterkere prisvekst enn normalt for måneden, er heldigvis ikke prisveksten like sterk som i januar. Boligtilbudet er fortsatt lavt i store deler av landet, som en konsekvens av tilpasning til nytt regelverk knyttet til avhendingsloven. Prognosesenteret mener den begrensede tilbudssiden er hovedårsaken til at prispresset er så sterkt for øyeblikket. På landsbasis var det 13 % færre bruktboliger tilgjengelig for salg, altså usolgte boliger, i februar i år sammenlignet med samme måned i fjor. Figuren viser den negative korrelasjonen mellom usolgte boliger og prisveksten. Antall usolgte boliger har hittil i år brått falt mye mer enn tolvmånedersveksten i boligprisene har tatt seg opp.
Prispresset i årets første måneder er kortsiktig, slik vi ser det, og kommer ikke til å vedvare. 24. mars får vi mest sannsynlig den tredje renteøkningen siden september 2021, men definitivt ikke den siste i år. Dette, kombinert med at bruktboligtilbudet vil ta seg opp fremover, kommer til å føre til svakere prisvekst utover 2022. Vi kan få en ketsjupeffekt der veldig mange boliger legges ut for salg samtidig.
Krigen i Ukraina vil føre til økt inflasjonspress i Europa og trolig også i Norge, men dette er en såkalt "cost-push" inflasjon og ikke en etterspørselsdrevet inflasjon. Dermed kan rentesettingen påvirkes på en annen måte enn om det hadde vært etterspørselsdrevet inflasjon. Mange faktorer trekker i hver sin retning, men i sum tror vi krigen isolert sett kan føre til at rentebanen nedjusteres noe. Økt global usikkerhet og uro kan svekke investeringslysten, og gjennom den kanalen føre til noe lavere rentebane – til tross for økt inflasjonspress. Det er mulig vi allerede i mars vil se noen forsiktige tegn til svekket investeringslyst fra husholdninger og næringslivet i Norge. Fra husholdningenes side vil det i så fall kunne merkes på fritidsbolig- og boligetterspørselen.
Det er interessant å se at Follo har svakest sesongjustert vekst i februar (-0,8 %), etter sterk vekst gjennom hele 2021. Øst for Oslo viser dermed tegn til å roe ned, mens vest for Oslo – spesielt Drammen (+1,7 % sesongjustert) – tar seg opp i februar. Det blir spennende å se om dette er tilfeldig bare for februar, eller om det blir en trend fremover. Ser vi på prisutviklingen siste 12 mnd., er fortsatt Bodø med Fauske på topp (+12,8 %), etterfulgt av Tønsberg. Oslo har den svakeste utviklingen siste 12 mnd., med en oppgang på kun 3,3 %. I Oslo var det faktisk litt flere usolgte boliger i februar enn i januar, og begge disse månedene i år ligger litt over nivået fra 2021. Sammenligner vi med årene 2018-2020, derimot, er det færre usolgte boliger i Oslo i årets to første måneder.