Byggekostnadsindeksen for boligblokk steg med 2,1 % fra 2. til 3. kvartal, mens indeksen for enebolig i tre steg med 1,6. Veksten var mest drevet av økte kostnader for rørlegger- og grunnarbeider. BKI veganlegg steg med 2,6 % i samme periode, og det var delindeksen for fjelltunnel som sørget for veksten.
Indeksen for boligblokk økte videre med 0,8 % i oktober og med 1 % i november, mens eneboligindeksen økte med 0,6 og 1,1 %. Indeksene for arbeidskraft oppdateres kun i midten av hvert kvartal, og mye av veksten i november skyldtes en økning i arbeidskraftkostnadene på 1,4 %. Tolvmånedersveksten for BKI boliger i alt var på 5,5 % i november.
Prisindeksene for armerings- og konstruksjonsstål har falt det siste halvåret. Stålprisen økte litt igjen i oktober, men falt igjen i november – SSBs prisindekser for stål har for vane å svinge. Utviklingen på europeiske råvarebørser peker nå i retning av at stålprisene i Norge vil flate ut en periode. På litt lengre sikt venter vi imidlertid videre nedgang, i takt med nedgang i etterspørselen. Økte produksjonskostnader ventes imidlertid å føre til at prisene ikke kommer ned til nivåene fra før pandemien, reelt sett. Det samme gjelder for på betong og betongelementer, der prisene fortsatte å stige i november. Trelastprisene falt i november, og har gått sakte nedover siden i fjor høst, men prisnivået er fortsatt langt høyere enn det var før pandemien.
Samlet sett økte materialkostnadene i boligblokkindeksen med 0,8 % i november, mens tolvmånedersveksten var på 13,8 %. For eneboligindeksen var tolvmånedersveksten på 5,1 %, men kostnadene har steget mer enn for boligblokk de siste årene. Materialkostnadene i indeksen for BKI veganlegg økte med hele 5,6 % fra 2. til 3. kvartal.
Arbeidsmarkedet innen bygg og anlegg er fremdeles stramt, men tilgangen på folk har bedret seg litt det siste halvåret. I desember-utgivelsen av Norges Banks rapport Regionalt Nettverk rapporterte 42 % av ba-bedriftene om mangel på arbeidskraft. Dette er en nedgang fra 63 % i juni, men fortsatt en høy andel – til sammenligning var andelen på 20-30 % for to år siden på samme tid. Ifølge SSBs byggekostnadsindeks for boliger i alt, var arbeidskraftkostnadene 2,7 % høyere i november enn samme måned i fjor. Fra januar til november sett under ett har arbeidskraftkostnadene økt med 3,3 % i 2022 målt mot tilsvarende periode i 2021.
Vi venter et omslag i byggekostnadsutviklingen i 2023, med fallende materialkostnader og lavere vekst i SSBs byggekostnadsindekser. Veksten i arbeidskraftkostnadene bidrar til at vi ikke venter sterk nedgang i totalindeksene, til tross for at materialkostnadene kan falle en del. Utsikter til noe lavere drivstoffpriser kan redusere kostnadene til transport og maskiner, og dempe veksten i delindeksene for spesielt veganlegg og grunnarbeid.