115
SWITCH SECTION

Er et usikkert marked det samme som usikre forbrukere?

Har økte priser på mat, strøm og drivstoff i kombinasjon med betydelige renteøkninger påvirket hvordan husholdningene opplever sin boligsituasjon?

Av Andreas Brand, Prognosesenteret AS

Adrian Ekelund

Agnete Hexeberg Hovden

Andreas Brand

Betina Stefansen

Bibbi Malterud

Bjørn

Bjornerik

Bjørn-Erik Øye

BjornH

Carl Christian Mathiesen

Christian Mjønes

David Lund

Erik H

Eva Leszczynski

Heidi Bjørneng

Ingrid Mjøs

Janne Clausen

Joakim Amundsen

Kåre Elnan

Karl Erik Thorjussen

Kjell Senneset

Marte Herje Strømme

Martin Armand Tavanger

Nejra Macic

Ola Noss

Øystein Krogsrund

Prognosesenteret

Sverre Bech-Sørensen

Prognosesenteret

30. september 2022
Av Andreas Brand

Adrian Ekelund

Agnete Hexeberg Hovden

Andreas Brand

Betina Stefansen

Bibbi Malterud

Bjørn

Bjornerik

Bjørn-Erik Øye

BjornH

Carl Christian Mathiesen

Christian Mjønes

David Lund

Erik H

Eva Leszczynski

Heidi Bjørneng

Ingrid Mjøs

Janne Clausen

Joakim Amundsen

Kåre Elnan

Karl Erik Thorjussen

Kjell Senneset

Marte Herje Strømme

Martin Armand Tavanger

Nejra Macic

Ola Noss

Øystein Krogsrund

Prognosesenteret

Sverre Bech-Sørensen

Prognosesenteret

29. september 2022
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220930070806631.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220930070808661.png?maxwidth=900
0

Etter over to år med pandemi tok det ikke lang tid før verden igjen endret seg. Vi lever nå i en tid som er preget av politisk uro, krig i Ukraina med påfølgende energikrise og kraftig pris- og renteoppgang, og vi blir daglig foret med den ene negative nyheten etter den andre.

Hvordan står det så til med Ola og Kari Nordmann i alt dette her? Har usikkerheten og strømmen av negative nyheter påvirket forbrukernes holdninger og preferanser rundt egen bosituasjon? Dette var noe av det vi ønsket å se nærmere på i vår siste Future Living-rapport, Et usikkert marked

Mange opplever økt usikkerhet

Vi ser at økte priser på mat, strøm og drivstoff i kombinasjon med betydelige renteøkninger har påvirket hvordan husholdningene opplever sin boligsituasjon. En tredjedel i aldersgruppen over 25 år svarer at de opplever en økt usikkerhet rundt sin egen bosituasjon i dag, sammenlignet med for ett år siden. Det er spesielt de yngre og de som lever i par som opplever større usikkerhet. Denne gruppen befinner seg i etableringsfasen, med høy gjeld og gjeldsgrad, og er dermed spesielt eksponert for renteøkninger.

Endringer i egen økonomi er også noe som bidrar til bekymringer for nærmere halvparten av husholdningene. Det er de unge og barnefamiliene som er mest bekymret for egen økonomi i dag, sammenlignet med for ett år siden.

Nybygd vs. brukt bolig

Totalt sett er det 16 % som har hatt eller har planer om å kjøpe en nybygget bolig i løpet av det siste året. Av disse har halvparten utsatt planene på grunn av høyere kostnader.  Økte byggekostnader som driver opp prisene på nybygde boliger er selvfølgelig noe som kan få en større andel av forbrukerne til å se mer mot bruktmarkedet. Frykt for at egen økonomisk situasjon skal bli dårligere i løpet av byggeperioden, er en annen risikofaktor for husholdningene.

Det finnes imidlertid argumenter som taler for at husholdningene kan foretrekke nye fremfor brukte boliger.

For en god del av forbrukerne (22 %) har høyere strømpriser ført til at man vurderer en mer energieffektiv bolig.  Blant dem med flytteplaner, svarer en tredjedel at de ønsker en mer energieffektiv bolig. Interessen for mer energieffektive boliger er med andre ord til stede, men en synliggjøring av hvilke besparelser man kan oppnå ved å investere i energibesparende tiltak, er antageligvis viktig for å få forbrukerne til å velge energieffektive boliger/løsninger.

Tidligere undersøkelser viser at forbrukerne mener at nybygde boliger er dyre. Samtidig vet vi at de mener at nybygde boliger er mer klimavennlige, og at mange forbrukere mener at en nybygd bolig er en god investering.

Om og i hvilken grad holdningene vil endres i takt med at vinteren og høye strømpriser siger inn over oss, vil tiden vise. En større del av lønningsposen vil gå med til å betjene lån og avdrag, hvilket med stor sannsynlighet vil bidra til at forbrukerne blir kostnadsbevisste i tiden som kommer.

Lavere energiforbruk og mindre behov for vedlikehold, er forhold som tilsier at driftskostnadene ved  å bo i en nybygget bolig er vesentlig lavere enn i en brukt bolig. Om de samlede besparelsene i driftskostnader er større enn prisdifferansen mellom nye og brukte boliger, burde det tilsi at flere vil velge å kjøpe nytt.

Om strømprisene vedvarer å ligge på et høyt nivå, kan det følgelig bidra til at etterspørselen etter boliger, i økende grad går i retning av nye, energieffektive, boliger.

Ta gjerne kontakt med Andreas Brand om du ønsker mer informasjon om Future Living.

3586
TrueFalsec-13
left -1 TrueFalsec-13
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170901050109146.png #FFFFFF
Les også