Hittil i år er det tinglyst totalt 8165 fritidsboliger, som er 27 % færre enn ved samme periode i fjor – som var det store rekordåret. Antall omsetninger er tilbake til normale nivåer, men prisene er fortsatt høye med 12 % høyere enn samme periode i fjor - enn så lenge...
Det er innenlandshyttene som har hatt den laveste omsetningsnedgangen med (kun) 24 %, og er samtidig den hyttetypen som har hatt høyest prisvekst med 18 % sammenlignet med samme periode i fjor.
Hvordan vil markedet utvikle seg?
Fremtidsutsiktene er generelt svært usikre: Det er antatt at det blir et kjøpers marked i vinter, hvor tilbudet er større enn etterspørselen. Mange vil nok vegre seg både mot både å selge og å kjøpe fritidsbolig, samtidig som mange blir nødt å selge på grunn av de ekstreme strømprisene, som vi skrev i forrige uke. Det er svært sjelden at eiere av fritidsboligeiendom føler seg nødt til å selge i Norge.
Ifølge en fersk undersøkelse fra Prognosesenteret, er det nettopp høye strømpriser og økte utlånsrenter som er de to største barrierene mot å kjøpe fritidsbolig.
Ved utgangen av 2022, forventer vi ca. 10 300 fritidsboligomsetninger. I så fall, har det har ikke blitt omsatt så få fritidsboligomsetninger siden 2014 (10 067).
Statistikkperiode:
1. januar 2022 - 30. september 2022
Kilder:
Prognosesenteret, Matrikkelen, Grunnboka
Omsetningskriterier:
(1) Tinglyst som fritidseiendomstransaksjon, (2) fritt salg, (3) bebygd eiendom, (4) kjøper og selger har ikke samme etternavn og (5) kun nye eiere registrert i tinglysningen.
Statistikken inkluderer både tradisjonelle hytter og fritidsboligleiligheter – og både brukte og nye tinglyste fritidsboliger.
Alle statistikker og grafer er hentet fra Prognosesenterets, interaktive fritidsbolig-portal. Denne portalen viser både topplister over ulike mål og innsikt om over 400 lokalområder.
Hvis du ønsker en gjennomgang av portalen, kontakt: ps@prognosesenteret.no