125

Året starter med et pang

Boligprisene steg uvanlig mye i januar.

Av Nejra Macic, Prognosesenteret AS

Adrian Ekelund

Agnete Hexeberg Hovden

Andreas Brand

Bibbi Malterud

Bjørn

Bjornerik

Bjørn-Erik Øye

BjornH

Carl Christian Mathiesen

David Lund

Erik H

Eva Leszczynski

Heidi Bjørneng

Henriette Tomassen

Ingrid Mjøs

Janne Clausen

Joakim Amundsen

Kåre Elnan

Karl Erik Thorjussen

Kjell Senneset

Nejra Macic

Ola Noss

Øystein Krogsrund

Prognosesenteret

Sara Midtgaard

Sverre Bech-Sørensen

Veronica Strøm

Prognosesenteret

3. februar 2022
Av Nejra Macic

Adrian Ekelund

Agnete Hexeberg Hovden

Andreas Brand

Bibbi Malterud

Bjørn

Bjornerik

Bjørn-Erik Øye

BjornH

Carl Christian Mathiesen

David Lund

Erik H

Eva Leszczynski

Heidi Bjørneng

Henriette Tomassen

Ingrid Mjøs

Janne Clausen

Joakim Amundsen

Kåre Elnan

Karl Erik Thorjussen

Kjell Senneset

Nejra Macic

Ola Noss

Øystein Krogsrund

Prognosesenteret

Sara Midtgaard

Sverre Bech-Sørensen

Veronica Strøm

Prognosesenteret

3. februar 2022
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220203122052643.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220203122053955.jpg?maxwidth=900
0

Boligprisstatistikken til Eiendom Norge, FINN og Eiendomsverdi AS for januar har blitt publisert og utviklingen er overraskende sterk. Boligprisene nasjonalt steg med 4,8 % i januar, og sesongjustert var veksten hele 2,1 %. I Oslo var den nominelle veksten 4,7 % og sesongjustert 2,9 %.

Prognosesenteret hadde på forhånd ventet en svakt positiv sesongjustert vekst nasjonalt, altså at boligprisene har steget litt mer enn det som er vanlig for måneden – men denne utviklingen var sterkere enn som så. Vi hadde også på forhånd ventet at Oslo ville få sterkere prisvekst i januar enn nasjonalt, etter 10 måneder på rad der Oslo har hatt en svakere utvikling enn resten av landet.

Det er én åpenbar hovedårsak til dette prishoppet, og det er avhendingsloven som ble innført 1. januar og som begrenser tilbudssiden midlertidig. Den nye loven fører blant annet til at salgsprosessen tar lengre tid enn før. I tillegg er det mulig at flere valgte å selge boligene sine før 1. januar for å unngå den nye loven, og dette kan spesielt gjelde eldre boliger med flere skavanker enn normalen. Det kan også forklare hvorfor antall omsetninger satt en ny rekord i 2021.

Mens meglerne rapporterer om at det er utfordrende å få tak i nok takstmenn nå, viser bransjeorganisasjonen Norsk Takst sin egen kartlegging at de har god kapasitet. Ifølge administrerende direktør Daniel Helgesen, oppgir fire av ti takstforetak at det er mer hektisk nå enn på samme tid i fjor, som følge av de nye kravene til tilstandsrapportene. Samtidig rapporterer de aller fleste at de har kapasitet til å håndtere dette, så tilgangen til takstmenn er jevnt over god i hele landet, ifølge Norsk Takst. Videre oppgis det at leveranse av tilstandsrapportene etter ny forskrift krever omtrent dobbelt så lang tid som før, så det er åpenbart en flaskehals.

Avhendingslovens sterke priseffekt, som kommer til syne via lavere boligtilbud, tror vi blir midlertidig. Effekten er tydeligst og sterkest i denne overgangsfasen. Etter hvert når aktørene får tilrettelagt systemene sine for den nye loven i praksis, vil det nok komme flere boliger ut på markedet, som vil føre til at prisene vil roe seg ned. Oslo preges ekstra mye av en tynn tilbudsside nå. Det virker også ganske sikkert med ny renteøkning i mars, som vil dempe etterspørselen mens tilbudssiden burde stige fra dette veldig lave nåværende nivået.

På lengre sikt, hvis vi ser bort fra enkeltmåneder, forventer vi at antall omsetninger totalt i 2022 vil ende på et lavere nivå enn i 2021. Det har blitt slått rekorder hvert år de siste par-tre årene, og nå tror vi avhendingsloven kan bidra til at antall omsetninger stabiliserer seg på et noe lavere nivå på lengre sikt.

Denne hypotesen baserer seg på at det er mulig at eierne av eldre boliger med dårlig teknisk standard vil kvie seg mer for å selge boligen fremover sammenlignet med før. I tillegg er det mulig at flere vil ønske å pusse opp boligen mer grundig før salg, slik at dette også bidrar til at den totale salgsprosessen tar lengre tid. Sist, men ikke minst, er det mulig at hver enkelt takstmann og megler, også på lengre sikt, vil bruke lengre tid enn før – slik at de rekker færre oppdrag per person per år. "Mulig" gjentas mange ganger i dette avsnittet, ja, for det er kun en hypotese. 

Alt dette bidrar til at vi venter at antall omsetninger skal ned fra et rekordhøyt nivå i 2021. I tillegg er det ventet svakere befolkningsvekst fremover, og et siste argument er knyttet til flyttemønsteret. En femtedel av husholdningene svarer i vår spørreundersøkelse Future Living at de har fremskyndet boligbytte på grunn av pandemien. Dermed har vi grunn til å tro at en del har unnagjort den planlagte flyttingen allerede. 

3758
b-0TrueFalse
left -1 b-0TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170901050109146.png #FFFFFF
Les også