Ifølge Eiendom Norge steg boligprisene med 3,2 % i januar 2021. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,7 %. Nå er boligprisene 8,6 % høyere enn for ett år siden.
Det ble solgt 6 903 boliger i Norge i januar – 6,4 % færre enn i januar i fjor.
Det ble lagt ut 6 570 boliger til salgs i januar – 8,9 % færre enn i tilsvarende måned i fjor.
60 dager tok det i gjennomsnitt å selge en bolig i januar 2021, som også var tilfellet i måneden før. Oslo hadde kortest salgstid med 22 dager, mens Ålesund med omegn hadde lengst salgstid med 87 dager.
Hvordan var prisveksten i årets første måned sammenlignet med tidligere år?
Prisveksten i januar var sterk, men ikke rekordsterk. Både i fjor, i 2016 og mange år tilbake i tid har januarveksten vært sterkere enn nå. Dette gjelder både nasjonalt og i Oslo, sier sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret.
Hvordan var tilbudet?
Det ble lagt ut langt færre boliger for salg i januar i år enn i fjor, og en krympende tilbudsside er en av de viktigste årsakene til at prisene fortsetter å øke. Dette gjelder spesielt i Oslo. Det er flere som kjøper før de selger nå, og det kan bidra til et kortsiktig vakuum i markedet. Etter hvert må nok alle disse selge boligene sine også, så det burde komme litt flere boliger ut fremover slik at det løsner litt, svarer Macic.
Det har gjennom 2020 vært en økende andel førstegangskjøpere – som kjøper en bolig uten å selge en bolig – så de har bidratt til at lageret av usolgte boliger har falt. Vi mistenker kanskje at flere investorer også har kommet tilbake i markedet, og de absorberer også boliger uten å tilføre noen til markedet. Når lageret av usolgte boliger faller, blir det færre boliger å velge mellom for boligkjøperne og de blir mange om benet på hvert enkelt objekt. Det er prisdrivende, legger hun til.
Vil prisveksten fortsette?
Vi venter at prisveksten fortsetter frem til sommeren, men at det roer seg ned i andre halvår i takt med at samfunnet åpner opp igjen og folk kan begynne å bruke penger på andre ting enn bolig. Vi tror også at første renteøkning vil komme mot slutten av året, og roe ned boligetterspørselen, sier sjeføkonomen.
Om prisene skulle øke veldig mye mer de neste par månedene, er det ikke utelukket at vi får midlertidige innstramminger i boliglånsforskriften til tilbudssiden tar seg opp igjen, avslutter Nejra Macic.