SSBs byggekostnadsindeks for boligblokk og eneboliger steg med hhv. 0,6% og 0,5 % i april. Oppgangen skyldes i hovedsak økte materialkostnader, og materialindeksen for boliger i alt steg med 1,3 %. Vi har blitt vant til å se en litt sterkere vekst i materialkostnadene første måned i kvartalet, men veksten i materialindeksen for eneboliger var på hele 1,1 % i april, og har ikke vært like høy siden mai 2022. Indeksene for arbeidskraftkostnader oppdateres kun i midten av hvert kvartal, og viser nå samlet sett en tolvmånedersendring på 4,5 %. Tolvmånedsveksten i indeksen for eneboliger var på 4,6 % i april, mens byggekostnadsindeksen for boligblokk er 6 % høyere enn for et år siden.
Materialprisene øker fremdeles, men veksten har blitt mer forutsigbar og later til å flate ut. Materialindeksen for boligblokk og eneboliger ligger nå hhv. 8,7 % og 4,3 % høyere enn i april 2022, men veksten har bremset betydelig siden februar når det gjelder boligblokk.
SSB publiserer prisindekser for konstruksjonsmaterialene betong, betongelement, armeringsstål, konstruksjonsstål og trelast. Prisene for konstruksjons- og armeringsstål har holdt seg ganske stabile siden januar. Stålprisene er tilbake på samme nivå som før krigen i Ukraina startet, men de er på et langt høyere nivå enn de var før pandemien. Trelastprisene har falt med 24,7 % det siste året, og prisutviklingen har vært negativ siden september 2021. Trelastprisene er imidlertid fortsatt høyere enn før pandemien, ifølge på SSBs indeks. Prisen på fabrikkbetong og betongelementer fortsatte å stige med hhv. 2,3 og 1,2 % i april. Prisene har steget med hhv. 18,8 og 15,4 % siden april i fjor.
Når og på hvilke nivåer materialprisene stabiliserer seg, avhenger av flere faktorer på tilbuds- og etterspørselssiden. Energiprisene (olje, gass og strøm) har gått en del ned fra toppen, men skal nok ikke falle videre. Likevel kan produksjons- og transportkostnadene avta noe i år som følge av lavere energipriser. Prisen på sjøfrakt har også falt tilbake til nivået før pandemien, mens en del råvarer fortsatt er dyre sett i et lengre perspektiv. Høye priser på utslippskvoter gir industrien insentiver til å investere i mer miljøvennlige produksjonsteknologi, men bidrar samtidig til å holde kostnadsnivået oppe. På etterspørselssiden bidrar innstramminger i pengepolitikken i mange land til at byggeaktiviteten bremser, og etterspørselen etter innsatsvarer avtar. I sum venter vi en moderat nedgang i materialprisene framover.
Materialer står for 38 % i SSBs BKI for boliger, mens arbeidskraft er vektet 50 %. Lønnsoppgjøret resulterte i et forventet tillegg på 5,2 % i år, noe som vil gi sterkere vekst i arbeidskraftkostnadene framover. Ledigheten er fortsatt lav og økende arbeidskraftkostnader kan sånn sett veie opp for et eventuelt fall i materialkostnadene framover, og gi fortsatt vekst i byggekostnadene samlet sett. Materialkostnadene i eneboligindeksen ventes imidlertid å falle nok til totalindeksen får en liten nedgang i 2023.
Kort oppsummert er vi fortsatt i en situasjon der oppsiderisikoen er veldig lav når de gjelder byggekostnader. Likevel venter vi at byggekostnadene vil stabilisere seg ved høyere nivåer enn før pandemien, reelt sett.